Home > Projecten > AQUAPONICS en QUAQUAPONICS

0 Sponsoren

€0

Aquaponics is een methode om voedsel te verbouwen, waarbij conventionele aquacultuur (het kweken van waterdieren zoals slakken, vissen en schaaldieren) op een symbiotische manier gecombineerd wordt met hydrocultuur (het kweken van planten in water).

Principe en methode
Bij aquacultuur komen de uitwerpselen van de gekweekte dieren als afvalstoffen in het water terecht. Hierdoor kan het water toxisch worden. Bij aquaponics dienen deze uitwerpselen als voeding en onderdeel van het systeem: bacteriën in het hydroponics-gedeelte breken deze af tot nitraten en nitrieten, die voeding vormen voor de planten. Het water uit dit onderdeel circuleert vervolgens terug naar het aquacultuur-gedeelte.

Er is veel variatie mogelijk in de omvang en complexiteit van de installaties en in de soorten voedsel die via aquaponics verbouwd worden. Een kleinschalig aquaponicssysteem kan bestaan uit een aquarium, gecombineerd met bloembakken met hydrokorrels. Op dit moment vinden veel experimenten plaats met grootschalige aquaponicsystemen. Het is een manier om voedsel, zowel groente als vis en schaaldieren dicht bij de stad te kunnen kweken, bijvoorbeeld omdat het systeem niet afhankelijk is van grond of direct zonlicht. In Den Haag is een middelgrote kwekerij gevestigd op het dak van een voormalig fabriekspand.

Geschiedenis en verspreiding
Chinampa’s, de drijvende tuinen van de Azteken, worden als een vroege vorm van aquaponics beschouwd. In Zuid-China, Thailand en Indonesië kwam reeds vroeg viskweek voor in rijstvelden.

Het principe is dus al eeuwen oud. De oorspronkelijke bedenker van het moderne woord Aquaponics is Ron Parkhurst van Hanalei Nurseries.

Tal van andere pioniers en universiteiten hebben in de voorbije jaren de technieken van Aquaponics verfijnd.

Meer over de geschiedenis van Aquaponics en de meer recente technieken toegepast in Aquaponics komt u te weten op deze website

Op de Spinozahof, een kleinschalige buurtmoestuin in hartje centrum Den Haag, staat een kleine variant van een aquaponic systeem. Daar wordt niet alleen gewerkt met de uitwerpselen van vissen, maar ook met de poep van drie Indische loopeenden die de vijver als poedelbad gebruiken, daarom wordt deze een Quaquaponic genoemd.

De kleinschalige aquaponics op de Spinozahof kun je bezichten om een beter beeld te krijgen van hoe zo een systeem werkt. Ook het grote aquaponicsysteem, de Urban Farm op het dak in Den Haag is open voor publiek.

 

 

 

 

 

 

wil je meer weten

dmv beeld en filmpjes en verwijzingen naar artikelen.
https://www.scientias.nl/stadslandbouw-voedselproductie-op-zeshoog-toekomst/informatie

https://study.com/academy/lesson/indian-runner-duck-lesson-for-kids.html