Home > Nieuws > MEDICINALE KRUIDENTUIN

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het ontwerp van een medicinale kruidentuin.Een kruidentuin is een tuin waarin tuinkruiden en kruiden met medicinale werking worden gekweekt. Het kan een gedeelte van een grotere tuin of hortus botanicus vormen, maar vaker gaat het om een tuin die enkel dergelijke kruiden bevat. In ons geval maakt de kruidentuin deel uit van de buurttuin de Spinozahof.

Het leuke van deze tuin is dat een deel van de planten ook voor het hek en dus voor iedereen bereikbaar zal zijn.

Naast informatie over de kruiden zelf zal er ook informatie beschikbaar zijn over het gebruik van medicinale kruiden in verschillende culturen en hoe deze informatie werd doorgegeven. Bijvoorbeeld door het beschrijven in woord en tekening van de planten in zogenaamde manuscripten.

Het idee voor deze kruidentuin is ontstaan omdat veel mensen vragen of ze binnen mogen komen om iets te plukken wat ze vanachter het hek hebben gezien. Als je ze vraagt waarvoor  het gebruikt gaat worden is het altijd om een bepaalde aandoening te genezen.

Dit vertelt ook gelijk iets over de geneeskrachtige planten zelf, vaak gaat het niet om hele bijzondere zeldzame planten, maar om alledaagse planten waarvan we gewoon de heilzame werking niet meer kennen. Dat is zonde, vandaar deze tuin.

De oudst bekende kruidentuin in Europa is die welke op het zogeheten kloosterplan van de abdij van Sankt Gallen uit 820 wordt weergegeven. De monniken kweekten er kruiden voor eigen gebruik, maar wellicht vormden de veelvormigheid en schoonheid van de planten ook een aanleiding tot meditatie wanneer zij deze tuin bezochten.