Home > Nieuws > DE BUURTSCHUUR

SPINOZAHOF HERE TO STAY

Maanden van voorbereiding zijn voor af gegaan, er is gesproken met ambtenaren, er zijn subsidies en donaties aangevraagd en er zijn prijzen gewonnen. In januari en februari zijn onder leiding van een bevlogen professional intensieve sessies gehouden met buurtbewoners die zich na oproepen in wijkkranten en op facebook hebben aangemeld. Gebundelde energie voor behoud van deze bijzondere plek in een bijzondere buurt.

En nu is het eindelijk zover: dit weekend de eerste contouren verrezen van De Buurtschuur.

Voor de omwonende is het wel wennen, de grote kale ruimte is nu voor een deel gevuld met gebruikte zeecontainers. Gelukkig krijgen de containers begroeiing rondom, te beginnen met een groen dak. Een dak dat bijzonder mooi is om te zien, met een speciale vegetatie, aantrekkelijk voor insecten en vogels.

De Buurtschuur wordt de plek waar mensen uit de buurt, óók mensen die niet tuinieren, elkaar tegen komen, elkaar helpen, van elkaar kunnen leren en ook nog samen spullen kunnen delen. Van een kruiwagen en een heggenschaar tot aan de elektrische auto.

Daarbij biedt de Buurtschuur straks veel informatie over mogelijkheden om duurzaam te leven.

De eerste stappen zijn al gezet, denk aan de compostbakken, de regenwateropslag, de regenwater tonnen. Scholieren en peuters hebben al een proefles gevolgd op de Spinozahof. Zij vonden het super! De gemeente juicht het plan toe en ook fonds 1818 is enthousiast, zo heeft het kernteam van de Spinozahof afgelopen week de lenteprijs gewonnen.

Met de uitbreiding van de Buurtschuur maken we de Spinozahof zo relevant voor de stad dat de Spinozahof kan blijven bestaan op deze plek!

Natuurlijk zijn voor het uitwerken van de programmering van de Buurtschuur en voor het behoud van De Spinozahof mensen nodig die actief willen meedenken en willen meedoen.

Wat is er allemaal te doen?

  • voorlichting aan buurtgenoten,
  • advies vragen aan buurtgenoten
  • ontwikkelen programmering
  • aanvragen van fondsen en subsidies voor programmering
  • lobbyen met gemeente voor aankoop grond
  • aanvragen Europese subsidies voor financiën aankoop grond
  • lobbyen met bedrijven die hun duurzame materialen in het centrum willen tentoonstellen. Denk aan zonnepanelen, groene daken, eco toiletten, ecologische isolatie, superhoog rendement glas etc.
  • het gezamenlijk ontwikkelen en beheren van de Buurtschuur

Wil jij graag je tijd, kennis en kunde delen door mee te werken aan een mogelijkheid om de Spinozahof een definitieve plek te geven in de buurt?

Laat het ons weten en schrijf een mailtje naar info@LUSTHOFxl.nl

impressie Marnix de Jong