Home > Nieuws > DE IMPACT VAN BUURTTUINEN

Zillah Kaptein (Masterstudent Sustainable Development – Environmental Governance aan de Universiteit Utrecht) heeft onderzoek gedaan naar buurttuinen in Nederland. Buurttuinen zijn in Nederland (en veel andere landen ook) behoorlijk in opkomst. Het is een van de direct merkbare resultaten waarbij mensen die zich zorgen maken om hun buurt, of hun voedsel, of de manier waarop kinderen in hun buurt met natuur weinig te maken krijgen, in actie komen; ze zetten een buurttuin op om allerlei verschillende redenen.

Het resultaat van een tuin in de buurt is behoorlijk groot te noemen. Behalve dat mensen persoonlijk gelukkiger lijken te zijn, meer kennis op doen over de (planten)wereld om hen heen, en een plek vinden om kennis en meningen uit te wisselen met anderen, is het effect op de buurt zelf ook groot! Mensen voelen zich veiliger doordat ze elkaar (her)kennen, zeggen hallo, maken een praatje en maken vaak speciaal een omweggetje om even op de tuin te kijken hoe het erbij staat; ze worden meer een ‘community’ een hechte gemeenschap of ‘buurt’.

Het onderzoek wat dit allemaal uitwijst is gehouden in vier steden in Nederland; Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, waarbij in totaal 14 tuinen zijn bezocht en mensen ervan geinterviewd. De studie was in het kader van een master scriptie voor de studie Duurzame ontwikkeling aan de universiteit Utrecht, in de specifieke richting van hoe ‘bottom-up’ mensen zelf ook kunnen ingrijpen in hun omgeving en hun eigen ‘beleid’ hiervoor kunnen ontwikkelen en stimuleren. Onderzoek gedaan door Zillah Kaptein, te bereiken op zillah.kaptein@gmail.com.

Het eindresultaat van het onderzoek is een geweldige scriptie die via de volgende link in te zien is: https://drive.google.com/file/d/0B0f9aFphuxTLU3k1bXZyaEFQM1U/edit?usp=sharing

Alleen benieuwd naar een snel overzicht van de resultaten? Bekijk dan de presentatie: https://drive.google.com/file/d/0B0f9aFphuxTLUWtEVllQNWRZaXM/edit?usp=sharing