Home > Interventies > WELKOM IN HET HUIJGENSPARK

Welkom in het Park is een project in het prachtige Huijgenspark dat wordt aangestuurd door LUSTHOFxl en verder geheel gerund wordt door een twintigtal vrijwilligers.

En dit al 5 jaar lang. Vrijwilligers zetten in tweetallen (het park is best groot) ’s ochtends bij goed weer van april tot oktober vrolijk gekleurde strandstoelen buiten en ’s avonds weer binnen. Tevens beheren  zij in het park picknicktafels van staal in de stijl van Parc Luxembourg te Parijs waar mensen spelletjes kunnen doen, picknicken of gezellig kletsen. De werking van het neerzetten van dit meubilair heeft diverse functies: ten eerste werd het Huijgenspark voor het project alleen nog gebruikt als hondenuitlaat veld en werd er nauwelijks gerecreëerd.  Nu zijn er zowel hondenbezitters (die hun drollen door de aanwezigheid van andere bezoekers vaker opruimen) als andere omwonenden aanwezig in het park. De functie van het park is hiermee veelzijdiger geworden. Ten tweede nodigt het meubilair dus uit te recreëren. Zowel bezoekers als bewoners kunnen neerstrijken in de strandstoelen om te kletsen, een boek te lezen, van de zon te genieten, gezamenlijk te eten of te spelen. Hier wordt tot dusver gretig gebruik van gemaakt.

Ten derde maakt het meubilair veel gebruikers van het park betrokken en verantwoordelijk voor het aantrekkelijk houden van het park. Zo krijgen ze ook veel respect en waardering van de gebruikers van het park.

En als laatste bevordert het Welkom in het Park project  de sociale cohesie in de wijk: verschillende bevolkingsgroepen ontmoeten elkaar, iedereen mag van dit meubilair gebruik maken.

Door de keuze voor los meubilair gaat dit project onderhuids ook over het vertrouwen in elkaar,  en waardering voor je medemens ongeacht wat deze in het park doet. En het geven van vertrouwen werkt. Want iedereen kan de strandstoelen ook kapotmaken of stelen, er is nergens controle. Toch gebeurt dit nauwelijks. Wel wordt het meubilair zo intensief gebruikt dat er regelmatig geld nodig is om het te kunnen vervangen.

In de Stationsbuurt hebben veel woningen geen eigen buitenruimte. Een mooi, groen, schoon park is niet alleen voor bezoekers een visitekaartje, maar vooral voor de bewoners een verbetering van de levenskwaliteit. Het is bewezen dat een groene omgeving  langer en gezonder doet leven.