Home > Interventies > STRALENDE STRATEN TIJDENS PARK[ING] DAY 2019
Park[ing] Day Den Haag 2019

Op vrijdag 20 september stond Den Haag in het teken van Park[ing] Day, een jaarlijks terugkerende interventie waarbij wereldwijd bewoners, initiatieven, creatieven, ontwerpers en kunstenaars, voor één dag parkeerplekken ombouwen tot kleine publieke parken. Dit was tevens de start van de internationale actieweek rond de klimaatstakingen. In meer dan 160 steden wereldwijd wordt op de derde vrijdag van september geëxperimenteerd met verschillende invullingen van openbare ruimte: hoe kunnen parkeerplekken eruitzien als er geen auto’s op staan?

Door de groei van de stad neemt het aantal auto’s en fietsers toe. Dit heeft niet alleen invloed op het klimaat en de luchtkwaliteit, maar zal ook de schaarse ruimte in de stad onder druk zetten. Park[ing] Day legt nadruk op duurzame mobiliteit in een klimaat adaptieve stad, maar er zal in het programma ook veel aandacht zijn voor welzijn en welbevinden. Park[ing] Day nodigt mensen uit zich eigenaar te voelen van de buitenruimte en deze optimaal te benutten.

Stralende Straten

Begonnen als een miniparkje op een enkele parkeerplek in San Francisco is Park[ing] Day inmiddels uitgegroeid tot een beweging in meer dan 160 steden. Buurtbewoners, ondernemers en kunstenaars denken met elkaar na over het anders inrichten van openbare ruimte en brengen met hun “parkjes” een kritische discussie op gang. In Den Haag is de auto koning: maar liefst 47% van de ruimte is bestemd voor de auto, stel je voor dat 1 op de 10 parkeerplekken een nieuwe functie krijgt. Hoe zou de straat er dan uitzien? En hoe gaan de mensen zich dan gedragen?

Naast groen, dit jaar ook blauw

De getransformeerde parkeerplekken worden “parkjes” genoemd, maar niet alles kleurde groen. Dit jaar werd ook blauw onder de aandacht gebracht: meer water in de stad. Water werkt het beste tegen hittestress, het is goed voor de opvang van hoosbuien en bovendien ziet het er ook nog eens aangenaam uit. In samenwerking met de wijkorganisatie Het Oude Centrum presenteert het Rotterdamse architectenbureau MVRDV een visie op de mogelijkheid om meer water in de stad terug te brengen. Zij vulden een parkeerplek op de Paviljoensgracht, een van oudsher statige gracht die in verbinding stond met de Veerkaden.

De route loopt in 2019 door het Oude Centrum van Den Haag: Boekhorststraat, Gedempte Burgwal, Paviljoensgracht en niet te vergeten de Dunne Bierkade. Bewoners, ondernemers, artiesten, kunstenaars en initiatieven transformeerden meer dan 30 parkeerplekken langs deze route. Niets was te gek: van jeu de boules, fietsvlonders en filosofische speeddates tot compostbakkers groene daken, deelmobiliteit en Pothole Gardens. Medewerkers van de gemeente en provincie Zuid Holland stonden met eigen invulling op een aantal parkeerplekken. Zo organiseerde de gemeente een straatspel over de ideale straat en de provincie presenteerde materialen voor een weerkrachtige stad.

Smart city vehicle: de Trapauto

Park[ing] Day 2019 werd om 12:00 gestart met een ludieke tocht van een groep pleitbezorgers voor prettigere leefomgeving op “trapauto’s”: fietsen met daarop een geraamte van een auto. Hiermee wordt visueel gemaakt dat verplaatsing per auto in de stad ruimtelijk niet wenselijk is. Een slimme stad richt zich op de fiets. De stoet trok langs het Binnenhof, ministeries en andere plekken waar men werkt aan een duurzame toekomst.

Voor meer informatie over Park[ing] Day kijk op de site