Home > Interventies > HAAGSE OOGST

De dagen worden korter en de zon minder fel. Het groeiseizoen in onze tuinen nadert het einde. De pompoenen liggen te pronken met hun oranje bolle buiken. Een belofte van overvloed, van lekker eten. Een wonder: in het voorjaar gezaaid en nu uitgegroeid tot enorme planten en vruchten. En dat wonder groeide ‘zomaar’ midden in onze stad uit de grond. Dat is iets om te vieren!

HaagseOogst_Affiche_a3_new5

Op 28 september vieren we daarom de Haagse Oogst op het Huijgenspark. De overvloed van appels, noten, groenten uit jouw (buurt)tuin of balkon. Maar ook de oogst van successen van talenten uit Den Haag: inspirators, sporters, aanpakkers, musici, kar trekkers, dansers, kampioenen, kunstenaars en kunstenmakers.

Heb jij iets bereikt waar je trots op bent? Iets waar je tijd, liefde en aandacht in hebt gestopt? En wil je dit delen met de rest van de stad?
Mail dan naar haagse.oogst@lusthofxl.nl
Heb je teveel worteltjes gezaaid ? kun je geen rucola meer zien? 30 kilo peren en alleenstaand? neem mee, wees supertrots en deel!
Wie zelf geen oogst heeft maar reuze benieuwd is naar die van anderen, kom kijken, luisteren, meedoen, koken en picknicken tijdens de Haagse Oogst.

ZOND 28 SEPT 11.- 18.UUR ~~HUIJGENSPARK~~

HaagseOogst
Op zondag 28 september 2014 was er een succesvolle try-out voor het nieuwe grassroot festival  Haagse Oogst. De prachtige monumentale bomen van het Huijgenspark vormde het decor voor de verschillende activiteiten. Niet het zoveelste evenement waarbij de verkoop van drank en voedsel en de hoeveelheid van mensen de inhoud van het festival overschaduwen. Haagse Oogst was weids opgezet , zodat je qua geluid niemand in de weg zat en zo ruim dat je achteraf het idee hebt dat je iets heel speciaal hebt meegemaakt.

Muziek
Het festival werd opgeluisterd door diverse soorten muziek, passend bij het uur van de dag.  Het fantastische trio dat samen NJO vormt verraste met een muzikale performance, variërend van Bach op de Marimba tot een concert op Tibetaanse klankschalen . Halverwege de middag was er een relaxt zwoel internationaal  Jazz ensemble dat je deed voelen als deelnemer in een reclame over New Orleans. Alle muzikanten zijn internationale conservatorium studenten wonend in het DUWO House of Music, dat sinds een jaar is gevestigd in de voormalige huishoudschool aan de Hoefkade. Ome Steef, Haagse feestenmaker van het eerste uur, sloot met zijn muziekkeus naadloos aan voor, tussen en na de concerten. De sfeer van het festival, de muziek onder de bomen, mensen zittend in luie stoelen op het gras vertolkt de dromen van inwoners uit de Stationsbuurt perfect. Zo willen zij het Huijgenspark vaker gebruiken. Er werd al geopperd om dit zomers ieder zondag te doen.

Verhalen
Boomluisteraar  Anneke Tanja  vertelde verhalen die de bomen haar ingaven, verhalen over oogst in letterlijke en figuurlijke zin. Er werd stilgestaan bij de bijzonderheid van oogsten midden in de stad door Liane Lankreijer waarbij vele bezoekers, een beetje opgelaten, een kring vormden en op verzoek een praatje met onze buren maakte. Even de schaamte voorbij maar 40 man hebben  in 10 minuten contact gemaakt met mensen die zij niet kende, of nooit hadden gesproken. Toch knap.Er werd stilgestaan bij de familie Huijgens, en specifiek bij Constantijn Huijgens, de naamgever van het park en Haagse Oogst uit een ver verleden.

Duurzaamheid
Rondlopend op het ruim ingerichte festivalterrein passeerde je allerlei initiatieven die naast een creërende waarde ook met het thema duurzaamheid te maken hadden. Menno van eetbaar park legde aan geïnteresseerden de werking van thuis composteren uit. Atelier Huis ten Bosch legt de nadruk op het hergebruik van plastic. En onder de bezielende leiding van Cis kon heerlijk gesloopt  en gecreëerd worden bij de Kids repairbus.

Met de verkoop van  blauwe regens werd een aanzet gemaakt tot het realiseren van DE GROENE LOPER,  een loper van Hollands Spoor tot aan zee. Een project van LusthofXL in samenwerking met de gemeente  Den Haag en uitgevoerd door de Buurtmannen. Door zoiets simpels en leuks als je buren een blauwe regen cadeau te doen werk je mee aan het vergroenen van je eigen omgeving en de stad als geheel. Er zijn al heel veel buren blij gemaakt! Vanaf deze week kun je de blauwe regens tegen de gevels bewonderen in de Wagenstraat en op de Stationsweg.

Van de rol vuilniszakken die was gekocht zijn er 3 gebruikt. Er was nagenoeg geen afval aan het einde van het festival. Niks wegwerp, maar mensen die hielpen afwassen tussendoor. Het voedsel dat resteerde,( de oogst was groot in Den Haag), werd weggeven onder de bezoekers

 

Stadstuinen Oogst
Stan Roelofsma,  voedsel-liefbebber en gastheer puur sang ,wijdde zich aan het bereiden van de oogsten uit de Haagse stadstuinen. Liselotte Bredius  liet ons kennis maken met  de kwaliteit en de betaalbaarheid van de oogst van lokale biologische telers. Onder de titel lekkernassuh.org wordt deze groente binnenkort gedistribueerd via verschillende locaties in Den Haag. Op dit moment is de groente te koop bij DHIT in de Witte de Withstraat 119.

 

Onder het genot van échte Haagse appels, een stads hapje, nieuwe -onverwachte lekkere- groente salades en de puurste groentesoep die je kunt bedenken mengden wijkbewoners, toevallige passanten bewuste bezoekers, deelnemers, vrijwilligers, en muzikanten zich . Gezamenlijk hadden zij een  fantastische middag.  Als dat geen Haagse Oogst is….

Wil je meer weten over De Haagse Oogst of je opgeven voor medewerking aan de volgende editie mail ons dan: Info@lusthofxl.nl