Home > Interventies > DE VREDESBOOM 2017

Wegens groot succes herhaald! Vanaf 1 april verrijst dit jaar voor de derde keer de Vredesboom in het Huijgenspark in Den Haag. Een magnolia met meer dan 2000 versierde eieren.

De vredesboom, die dit jaar naar schatting circa 2000 eieren telt is te bewonderen van 1 tot 30 april. Je vindt de boom op het Huijgenspark, een prachtig parkje op 5 minuten afstand tussen de Bijenkorf en treinstation Den Haag Hollands Spoor.

Het is een spectaculair symbool van vreedzaam verzet, geïnitieerd vanuit de Haagse Stationsbuurt, een wijk met bewoners en ondernemers afkomstig vanuit de hele wereld. Door hun inspanningen kunnen kinderen van basisscholen en middelbare scholen uit heel Den Haag weer hun eitje kunnen bijdragen aan deze Vredesboom. Het leuke is dat dit jaar dat veelal samen is gedaan met bejaarden in verschillende verzorgingstehuizen.

Met de tong uit hun mond hebben ze er kunstwerkjes van gemaakt; vrolijk gekleurd en versierd. Soms is er een wens of een hartenkreet opgezet; voor vrede en verbroedering in plaats van verdeeldheid. En soms ook gewoon voor de Paashaas.

Waarom een Vredesboom vol met eieren?
Het ei is internationaal hét symbool voor toekomst, voor nieuw leven. Voor geborgenheid, bescherming én fragiliteit, kwetsbaarheid. Net als vrede. Als je met uitgeblazen eieren aan het werk bent dan begrijp je pas echt hoe kwetsbaar.
Chris van de Wetering van vrienden van het Huijgenspark: “Het samen eieren schilderen of een boom opzetten werkt heel verbroederend! Een verademing in deze tijden van discussie en verschil, en met een klein gebaar per persoon zorg je samen voor iets spectaculairs”.

Wil jezelf ook op zo een simpele en creatieve wijze meedoen aan dit vrolijk en vreedzame verzet? Lever een uitgeblazen en gedecoreerd ei aan op 1, 9 of 17 april.

Vindt je het leuker om samen met anderen te werken aan de vredesboom? Kom dan naar het Huijgenspark. Daar staan eieren, linten, decoratiemateriaal voor je klaar.

WORKSHOPS EIEREN VERSIEREN:
Zaterdag 1 april tussen 12:30 uur en 14.30 uur
Zondag 9 april tussen 12.30 uur en 14.30 uur

De activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld! Kinderen kunnen meedoen onder begeleiding van een volwassene. Maandag 17 april gaat om 13.00 uur de laatste nieuwe lichting vredeswensen van 2017 de boom in. Als je komt om 11 uur kun je ook nog meedoen aan speurtocht van eerlijke eieren.

Vrijwilligers
Wil je helpen? De activiteiten rond de Vredesboom zijn niets zonder de hulp van vrijwilligers. Als je het leuk vindt om kinderen en volwassenen te helpen met het versieren van hun ei, meld je dan aan om te assisteren bij de workshop! Zet je in als vrijwilliger of draag bij aan de crowdfunding van de Vredesboom!

Crowdfunding de Vredesboom
We kunnen nog wel wat hulp gebruiken om ook dit jaar weer de Vredesboom te realiseren. Met het geld dat we ophalen door de crowdfunding van Voor je Buurt kunnen wij 20 workshopkisten vullen.
Dit kan via www.voorjebuurt.nl/campaigns/vredesboom2017/

De activiteiten van 1 en 9 april worden mede mogelijkheid gemaakt door Fonds 1818, de gemeente Den Haag en Haagse makers