Home > Interventies > DE GROENE LOPER

De Groene Loper in Den Haag is een verbinding van entree en zee. Een verbinding gevormd door infrastructuur, maar vooral de de bewoners, de cultuur en de natuur. Wij willen deze verbinding zichtbaar en voelbaar maken voor iedereen. Stapje voor stapje zal er een Groene Loper in Den Haag ontstaan.

Alles begon bij het Spinozahof. Dit is de proeftuin voor het Oranjeplein in de Schilderswijk.  Wij willen van het Oranjeplein het gezondste plein van Nederland van maken, meer voorzieningen voor hondenbezitters realiseren, een theeschenkerij oprichten en door omwonenden en belanghebbenden de Stichting Oranjeplein laten oprichten.  Op het naastgelegen Spinozahof werken nu 60 individuele tuinierders met hun familie. Er is aandacht voor duurzaamheid, bewustwording en gezonde leefstijl. We generen zo een een meer sociale, gezonde en culturele mix van bezoekers.

Aan het begin van de Groene Loper ligt het Huijgenspark. Zomer 2014 is Vrienden van het Huijgenspark opgericht. Er worden evenementen georganiseerd en interventies gepleegd om het park te verbeteren voor en door de buurt.

Op diverse locaties op en rond de Groene Loper staan sinds de kick-of Dag van de Blauwe Regen al 70 blauwe regens. Deze worden geplant door De Buurtmannen op de route vanaf station Hollands Spoor tot aan Scheveningen. De Blauwe Regen is een doorgeefsysteem, waarmee je je buren blij maakt.

Wij zijn bezig een Groene Loper App te ontwikkelen om meer bezoekers te generen en deze bezoekers beter te informeren over alle bezienswaardigheden en highlights op de Groene Loper. En dat zijn er veel! Denk aan bijvoorbeeld het Paleis Noordeinde, het Catshuis, en het gemeentemuseum.

Ook willen wij de leegstand aanpakken op en rond de Groene Loper. Wij willen leegstaande panden en de etalages gebruiken als communicatiemiddel voor de versterking van de positieve uitstraling van de Groene Loper. Zo worden passende ondernemers aangetrokken en leegstand en verloedering tegen gegaan.

In het kader van alles is mogelijk hebben wij onze zinnen gezet op een heuse Groene Highline dwars door de stad op het Prins Bernhardviaduct, zoals in bijvoorbeeld New York. We trekken de groene verbinding door naar het Malieveld met behulp van een groen dak voor de fietsenstalling van het centraal station.