Home > Interventies > DE BUURTMOESTUIN

De Buurtmoestuin is een plaats waar je als buren samenwerkt. Het speeltuingebouw is dan een centrale plaats in de moestuin waar je wat met elkaar kunt kletsen, waar je bij kunt komen van het soms zware werk of kunt schuilen tegen de regen. Dit alles onder het genot van een lekker kopje koffie.

Je leert veel van het werk, van elkaar, van de workshops die regelmatig gegeven worden, en
misschien kom je erachter hoe goed je bent in het geven van workshops. De moestuin zet allerlei dingen in beweging en je weet daarom nooit wat er precies zal gaan gebeuren. Dat bepalen we als buurtbewoners samen..!

Sociale buurt
Gewone moestuinen liggen in een volkstuinencomplex. De buurtmoes-tuin daarentegen ligt veel dichterbij; ongeveer vlak voor je deur. De mensen met wie je samenwerkt zijn je buren, mensen die je bij de bakker of op straat spreekt. Je komt ze veel meer tegen, je leert elkaar kennen en daarmee ontstaat er vanzelf een socialere buurt.

Gezond
Er zijn nog tal van andere voordelen van dit initiatief te noemen. Het eten is heerlijk en gezond. Het is onbespoten en niet verwerkt door de voedingsindustrie. Je bent vaak buiten in de frisse lucht en je krijgt veel lichaamsbeweging door het bewerken van de grond. Dat is natuurlijk erg gezond en bespaart je een lidmaatschap voor de fitnessclub!

Kinderen
Kinderen hebben ook altijd veel plezier met het werken in de tuin en het planten en oogsten. Het zal menigeen verbazen dat de meeste kinderen dol zijn op dit soort werk. Zeker als je wat moeite doet om het extra spannend te maken, zoals bijv. het door buurtkinderen laten maken van hun eigen YouTube reportages met een camera.

Milieu
Een ander voordeel is het milieu. Omdat je meer eten uit je eigen buurttuin haalt, hoef je minder vaak met de auto boodschappen te doen. En omdat je je meer op je buurt richt kom je er achter dat je andere boodschappen ook vlakbij kunt doen! Doordat je, vlakbij je in de buurt, steeds meer mensen leert kennen zul je minder vaak de neiging krijgen om in de auto te springen om een vage kennis aan de andere kant van Nederland op te zoeken. Je krijgt niet alleen je eten van vlakbij huis, maar je vormt ook een sociaal netwerk, waardoor je je belevingswereld dichter naar huis toe haalt.

Een voorbeeld van een door LUSTHOFxl gestimuleerde buurtmoestuin is het Jacobahof in Den Haag. Foto’s hiervan staan op onze Facebook-pagina.