Home > Interventies > AQUAPONIC, EEN SLIMME MOESTUIN IN DE STAD

Wist je dat een vijver met vissen een prima compostmethodiek is voor een moestuin? En dat je de moestuin dan nooit meer water hoeft te geven?

Met een kleinschalig aquaponic systeem is het mogelijk om superzuinig met water om te gaan tijdens het kweken van groenten of sierplanten. Een vijver in plaats van een regenton en in dit geval een vijver in plaats van een auto voor de deur.

Een fijne plek om te zitten en je buren te ontmoeten. En ook nog eens goed voor extra opvang van regenwater tijdens hoosbuien.

Op de buurttuin de Spinozahof hebben een aantal mensen geruime tijd geëxperimenteerd met een dergelijk systeem. Maar daar wordt niet de poep van vissen gebruikt, maar die van de loopeenden. Experiment, want het zorgvuldig op elkaar afstemmen van pomp en natuurlijke filters in de bakken is niet simpel en vraagt finetuning. Maar het werkt steeds beter: de vijver blijft schoon genoeg om in te zwemmen en de groenten en planten die het water filteren groeien als kool. Om de kringloop nog verder te sluiten wordt nu zelfs gedacht aan het zelf produceren van kroost, een lekkernij voor eenden en vissen.

Tijdens Park(ing) Day staat een prototype van  het aquaponic systeem voor op een parkeerplaats opgesteld op de Wagenstraat.

Dus wie interesse heeft, kom vooral kijken, ook op de Spinozahof.

Vanaf maart hopen we in ieder geval één aquaponic op een parkeerplaats te realiseren als een zogenaamde Spark. Dit als onderdeel van de interventie Stralende Straten,  ondersteund door St. Doen, het VSB fonds en de gemeente Den Haag.