Home > Evenementen > Wereldvoedseldag
10 October, 2014
15:00
Hofplaats, Den Haag Doe mee

Doe mee:


PERSBERICHT

YFM Den Haag in actie voor vis, een zee vol mogelijkheden.
Vrijdag 10 oktober // 15:00-20:00 uur // Hofplaats in Den Haag

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Tijd om weer in actie te komen voor een beter voedselsysteem. Op vrijdag 10 oktober gooit YFM Den Haag op de Hofplaats en andere plekken in de binnenstad flinke hengels uit voor de Hollandse vis!

Iets meer dan de helft van alle gecontroleerde visbestanden worden nu volledig benut. Meer dan een kwart van de gecontroleerde visbestanden wordt overbevist, uitgeput of is langzaam aan het herstellen. De resterende visbestanden zijn onderbenut of matig benut. Het maximale wereldwijde potentieel voor de visvangst is bereikt (Bron: FAO Fisheries). Ook zijn er veel soorten uit de Noordzee, zoals schar, schol en wijting, die in Nederland nog maar weinig gegeten worden, terwijl de exoten pangasius en tonijn gretig aftrek vinden. Daarom komt YFM Den Haag in actie en zet de visvangst en de eentonige visconsumptie op de agenda.

Een zee vol mogelijkheden
Op 10 oktober gaat YFM Den Haag ‘vissen’ op het droge. Een bijzondere installatie laat zien, dat er naast de meest gegeten soorten vis nog ander lekkers aan de haak hangt. Divers en van dichtbij, met oog voor bijvangst, visbestanden en het maritieme ecosysteem. Eet eens een ‘vergeten’ visje uit de Noordzee. De eerste netten worden om 15:00 uur op de Hofplaats uitgezet. Tot 20:00 uur zijn ze met hun lokaas in de binnenstad te vinden en te volgen. Kom ook langs en proef zelf de vangst van de dag!

Call to Action – Here we come
In heel Nederland worden vanaf 1 oktober elke dag publieksacties georganiseerd onder de titel Call to Action door voedselinitiatieven om consumptiepatronen onder de aandacht te brengen. De boer, de aardappel, de banaan, koken met kinderen, voedselkilometers en voedselverspilling staan zoal op het menu. Op Wereldvoedseldag zelf – 16 oktober – is er een afsluitend event ‘EAT THIS’. Hiermee wordt een inspirerende buzz gecreëerd om aandacht te vragen voor grote voedselvraagstukken en Wereldvoedseldag op de kaart te zetten.

De Youth Food Movement
De Youth Food Movement (YFM) is een jongerennetwerk dat kennis verspreidt en actie voert onder Nederlandse jongeren ter promotie van een good, clean & fair voedselsysteem. YFM Den Haag is een regionale afdeling van YFM Nederland.

Deze Call to Action is onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober. Kijk voor meer informatie op www.oneworld.nl/wereldvoedseldag.
De Call to Action wordt mede mogelijk gemaakt door OneWorld, FoodGuerrilla en het Ministerie van Economische Zaken.